Det här med Kony 2012

Jag, precis som många andra, har sett Kony 2012 videon och blivit upprörda och spridit vidare utan att egentligen undersöka det något mer. Sedan fick jag höra att Invisible Children, organisationen som driver kampanjern, fått mycket kritik. Så jag rotade lite mer i det, lästa bloggar och artiklar, tittade på intervjuer och nyhetsinslag, men är fortfarande förvirrad.
En del säger att mycket av pengarna de får in går till transport, dokumertären, utrustning och så vidare. Men är det inte så med alla välgörenhetsorganisationer? 100% av donationer kan ju inte gå till att hjälpa. Verksamheten måste ju gå runt. På andra ställen kan man läsa att delar av donationerna går till deras egna löner, och stora delar till media, film och sådant. Samtidigt är det inget de sticker under mattan med, stor del av deras kampanj är ju att få folk medvetna om problemet.
En del påstår att IC (Invisible Children) sammarbetar med Ugandas armé som även dem värvar barnsoldater, vilket ju låter helt fruktansvärt. Det råder inga tvivel om att det behövs hjälp till Uganda och att Kony är en ond man som måste stoppas, det är mer IC's metoder som ifrågasatts.

Som sagt vet jag inte vad jag ska tro, och jag är lite smått kluven till den här organisationen efter all kritik jag läst. Självklart ska man inte svälja alla rykten man hör, och inte se en tumblr-blogg som en förlitlig källa, samtidigt som man inte ska tro att man kan allt om problemen i Uganda efter att ha sett en video på 30 min.
Även om organisationen eventuellt inte är helt hundra, så tycker jag nog trots allt att det är en bra kampanj. Med videon har folk som inte vetat något alls om Uganda eller Joseph Kony förut, fått betydligt mer kunskap och blivit medvetna om situationen, och det är i alla fall ett steg på rätt väg.

Källor här, här och här

Kommentarer
Postat av: När man föds annorlunda

Kikar in och säger hej. Äntligen fredag imorgon, som betyder ledighet med hela familjen samlad för oss :)

Tacos, film, mys och annat smått och gott på schemat. Har du några helgplaner?

2012-03-08 @ 21:55:16
URL: http://ternhaem.blogg.se/
Postat av: Eleonore

Tror du fick ner det exakt likadant som jag känner om Kony 2012. Är otroligt förvirrad och klyven, men tycker ändå att det är ett otroligt viktigt problem och har därför dela med mig av videon på bloggen och min facebook. Skönt att veta att det är flera som är lika förvirrade av det här som jag.

2012-03-09 @ 17:15:45
URL: http://picturesandletters.blogg.se/
Postat av: Eleonore

Den här intervjun kanske kan intressera dig. Det är en intervju med en av skaparna av videon och gav mig lite svar på en del frågor. :)http://www.good.is/post/a-kony-2012-creator-defends-the-film/

2012-03-09 @ 18:17:36
URL: http://picturesandletters.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback